"توماس ابرکرومبی" یکی از مشهورترین عکاسان گردشگر معاصر به شمار می رود که در سال 1972 برای عکاسی به ایران آمد و ضمن گشت و گذار در شهرهای مختلف به عکاسی از بناها، زندگی و مردم ایران پرداخت.
"توماس جی ابرکرومبی"عکاس مسلمان امریکایی یکی از مهمترین عکاسان گردشگر به شمار میرود که سرتاسرجهان را برای عکاسی از تمدن و فرهنگ های مردمان مختلف طی کرد و بیش از 50 مجموعه عکس از زندگی اقوام و ملل مختلف تهیه و منتشر کرد.
ابر کرومبی در سال 1954 زمانی که 24 سال بیشتر نداشت با انتشار عکس هایی از اولین سفر خارجی اش به لبنان در نشنال جئوگرافی توجه مطبوعات را به خود جلب کرد و پس از عضویت در آژانس عکس نشنال جئوگرافی سفر خود به هفت قاره جهان را آغاز کرد. او اولین عکاسی بود که برای ثبت تصاویر به قطب جنوب رفت و همچنین اولین روزنامه نگار و عکاسی بود که توانست در موسم حج از این مراسم معنوی عکاسی کند. با این حال ابرکرومبی بیشتر به خاطر عکس هایش از کشورهای خاورمیانه شهرت دارد. حاصل نزدیک به 3 دهه زندگی و گردش در عربستان، فلسطین، الجزایر و هند مجموعه عکس هایی است که خاورمیانه آن روز را به تصویر میکشد؛ وی به خاطر همین مجموعه ها دوبار توانست جایزه عکاس سال روزنامه ها در سال 1954 و عکاس سال مجلات در سال 1959 را به دست آورد.
کارهای ابرکرومبی گرچه بیشتر بر کشورهای عرب منطقه متمرکز است اما وی مجموعه ای با ارزش نیز از سفرش به ایران عکاسی کرده است که مربوط به آخرین دهه حکومت محمدرضا پهلوی در ایران است. این مجموعه که در سال 1972 میلادی و 1350 شمسی عکاسی شده است در سفر به شهرهای مختلف ایران تهیه و تصاویری از مساجد، بازارها، حرفه ها، خانه ها و ساختمانهای قدیمی، صنعت قالی باف، صنایع دستی و زندگی مردم را در بردارد. ابر کرومبی در سال 2006 و در سن 75 سالگی در بالتیمور امریکا از دنیا رفت.
خشک کردن فرش های شسته شده، جایی در نزدیکی تهران
دختر چوپان قشقایی با لباس محلی
مادر و فرزندش با لباس محلی لرهای بهبهان
ماهیگیران در دریای خزر
پیرمرد کرد با خنجری که به کمر بسته است در روستاهای کرمانشاه
نمایی از روستای حشمت آباد
منطقه مرزی در شهرستان جلفا
نمای هوایی از کارون
دختر قالیباف در کرمان
خانه یک روستایی در کرمانشاه
بازدید از تخت جمشید
گنبد مدرسه امام صادق(ع) در اصفهان
نمایی از میدان نقش جهان در اصفهان
مزرعه چای در منطقه نامعلوم
گروهبان ژاندارمری در منطقه نامعلوم
مرکز بسته بندی خاویار برای دربار
بازار روز در بندرعباس
زنان در بندرعباس
دو دختر روستایی در علی آباد
شرکت بهره برداری نفت در آقاجاری
بانوی قالیباف در نائین
شاه و مقامات دولتی در کاخ گلستان
عشایر قشقایی در مناطق نزدیک شیراز
نماز جماعت و نیاش در مدرسه سپهسالار تهران
بازار تهران
کاخ گلستان در تهران
زورخانه در تهران
مغازه لباس فروشی در تهران
یکی دیگر از مشهورترین عکاسان مستند در قرن بیستم "بروس دیویدسن" است که در سالهای قبل از انقلاب به ایران سفر میکند و ضمن عکاسی از خانواده شاه و دربار عکس هایی نیز از زندگی مردم به ثبت می رساند.
بروس دیویدسن امریکایی یکی از مهمترین عکسان قرن بیستم به شمار می رود که به خاطر عکاسی مستند و اجتماعی شناخته شده است. بروس عکاسی حرفه ای را پس از اتمام دوران خدمت سربازی خود در سال 1957 وقتی تنها 24 سال بیشتر نداشت آغاز کرد. او که از 10 سالگی شیفته عکاسی بود و به شکل آماتور از طبیعت عکاسی میکرد چندی بعد او اولین جایزه هنری خود را با عکاسی از یک جغد از مدرسه عالی "کداک" دریافت کرد.
او پس از پایان تحصیلات ابتدایی در موسسه فناوری "روچستر" به یادگیری فنون عکاسی حرفه ای پرداخت و از سوی مجله لایف به عنوان عکاس استخدام شد.
بروس بیشتر شهرت خود را مدیون عکاسی از جنبش اجتماعی امریکا در سال 1963 و نمایش عکس هایش در موزه هنر مدرن نیویورک است. او پیش از این تاریخ به پیشنهاد یکی از مهمترین عکاسان خبری آن زمان هنری کارتیه برسون که تاثیر بیاری نیز بر او گذاشته بود به عضویت آژانس عکس مگنوم نیز درآمده بود
پروژه اصلی بروس از ابتدای عکاسی حرفه ای موضوعات اجتماعی و مستند بود و در این کار لحن و زاویه دید او که تحت تاثیر کارتیه برسون دانسته میشود موفقیت آثارش را دو چندان می کرد. او در سال 2004 جایزه عکاسی مستند "لوسی" و نیز مدال طلای یک عمر دستاورد هنری را در سال 2007 از مرکز هنرهای ملی دریافت کرده است
اما آنچه در میان آثار این عکاس مستند جالب توجه است مجموعه عکس هایش از ایران پیش از انقلاب است؛ این عکس ها که تعدادی از آن دربار و وخانواده محمدرضا پهلوی و تعدادی دیگر زندگی مردم را نشان میدهد در سفری که او در سال 1964 میلادی یعنی سال 1343 شمسی داشته عکاسی شده اند. گرچه قاعدتا او در سفر به ایران بیشتر از این تعداد عکس گرفته اما همین 13 عکسی که از او قابل دسترسی است به جهت زیبایی بصری و ارزش تاریخی قابل توجه است. گفتنی است هیچیک از عکس ها جز اینکه در ایران گرفته شده است توضیح دیگری ندارد.
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0